Op dit moment staan er geen evenementen gepland

Meierijstad weert ‘inkoopwagens’ uit carnavalsoptochten

23 oktober 2016

De Carnavalsverenigingen in Meierijstad hebben besloten vanaf dit jaar meer te letten op de carnavaleske uitstraling en de uniformiteit van de deelnemers. Als gevolg daarvan weren alle verenigingen de overlastgevende ‘inkoopwagens’ uit hun carnavalsoptochten.

Al enige jaren vindt er een discussie plaats over de deelname van de zogenaamde ‘inkoopwagens’. Vorig jaar namen de Oivers uit Eerde al het besluit deze wagens uit de optocht te weren. Na de evaluatie met gemeente, politie en de organiserende carnavalsclubs is besloten tot het uitsluiten van de inkoopwagens. In het regio overleg met alle carnavalsclubs uit de gehele toekomstige gemeente Meierijstad (Boerdonk, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Sint Oedenrode, Schijndel, Veghel en Zijtaart) is dit besluit bekrachtigd.

Bij het keuren van de wagens vooraf letten de carnavalsverenigingen op de carnavaleske uitstraling en de uniformiteit van de deelnemers uit een groep. Zo willen zij de jeugd handvatten geven om een mooie wagen aan het publiek te presenteren zonder het inkoopprincipe.

In Veghel werden dergelijke wagens de laatste jaren al achteraan in de optocht geplaatst, waardoor het meer en meer een rijdend festival werd. Leuk voor de veelal jeugdige deelnemers maar minder voor een groot deel van het publiek. De organiserende commissie is niet toegerust om een dergelijk openbaar festival te organiseren. Voorafgaand aan deze beslissing hebben zij nog bekeken of er een apart festival voor deze groep kon worden georganiseerd. De gemeente verstrekt echter maar één vergunning en daarbij kwam de prioriteit bij de optocht te liggen.

In Erp proberen de Uilen om in overleg met de betreffende jeugdgroepen te kijken naar een manier waarop iedereen toch een gezellige middag kan hebben. De eerste gesprekken zijn inmiddels gaande.

me_optocht-2016_4_600x900

Sponsor worden?

Bekijk de mogelijkheden

Of toch lid worden?

Download het formulier